F.A.Q.

De ce documente am nevoie la vanzarea apartamentului?

 

In calitate de vanzator vei avea nevoie de:

• Actul de proprietate asupra imobilului, care poate fi dupa caz: contract de vanzare-cumparare, certificat de mostenitor, contract de donatie, sentinta civila definitiva si irevocabila etc;
• Extrasul de carte funciara pentru autentificare, se poate solicita doar de catre notarul public de la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara si este valabil 10 zile lucratoare de la data depunerii cererii. Extrasul de carte funciara este documentul care certifica datele de identificare ale unei proprietati, precum si situatia juridica a acesteia (daca este sau nu ipotecata, daca exista sau nu interdictii de instrainare, etc.);
• Certificatul fiscal, care se obtine de la Directia de Venituri si care certifica faptul ca proprietarul este la zi cu darile fata de stat (impozite, taxe, amenzi, etc);
• Adeverinta de la asociatia de proprietari, care sa arate ca proprietarul este la zi cu plata cheltuielilor de intretinere, de reparatii sau alte cheltuieli comune;
• Certificatul energetic, document care atesta performanta energetica a cladirii;
• Actele de identitate ale proprietarilor; - certicatul de casatorie (dupa caz);
• Declaratie de la Primarie (dupa caz) cu specificarea ca imobilul nu este revendicat sau nu sunt notate procese in circuitul civil, in situatia in care imobilul a fost dobandit in baza Legii 10 sau 112.  

Daca alegi sa colaborezi cu noi, poti sta linistit, de toate aceste documente ne ocupam noi, avem nevoie doar de prezenta ta la notarul public!

 

Care este diferenta intre extrasul de carte funciara pentru informare si cel de autentificare?

• Conform art. 54 alin. 1 din Legea nr. 7/1996, notarul public autentifică actele prin care se transmit, constituie, modifică sau se sting drepturile reale imobiliare pe baza extrasului de carte funciară emis stict în acest scop de Biroul de Carte Funciară din cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară sau , după caz, a certificatul de sarcini. Numai notarul public poate elibera extrasul de carte funciară pentru încheierea de acte notariale (de autentificare), la cererea proprietarului tabular sau moştenitorilor acestuia. Aşadar, biroul notarial va obţine extrasul de carte funciară în numele prorietarului.
• Extrasul de carte funciara pentru informare se eliberează la solicitarea oricărei persoane fizice sau juridice de drept public şi privat interesate de situaţia juridică a imobilului, are o formă similară extrasului de autentificare şi poate fi folosit în alte scopuri decât pentru încheierea actelor notariale.

 

Ce taxe trebuie sa platesc atunci cand imi vand apartamentul?

Ca vanzator va trebui sa platesti certificatul energetic al carui pret este dat de tipul si marimea imobilului. Tarifele practicate sunt cuprinse intre 200 si 400 de lei pentru imobile de tip apartament si 250 si 600 de lei, pentru imobile de tip casa unifamiliala.

In ceea ce priveste extrasele de carte funciara, tarifele sunt urmatoarele:
• Pentru eliberarea unui extras de informare: 20 de lei, în regim normal - se eliberează în două zile (termen de recomandare, poate dura şi mai mult) şi 100 de lei, în regim de urgenţă (1 zi).
• Pentru eliberarea unui extras de autentificare: 40 de lei, în regim normal - se eliberează în două zile (termen de recomandare conform Ordinului ANCPI nr. 186/2009, poate dura şi mai mult) şi 200 de lei, în regim de urgenţă (1 zi).

 

 

Ce varianta de plata sa accept pentru vanzarea apartamentului meu?

Cele trei variante de plata (plata integrala, plata prin credit bancar si plata esalonata) pot avea anumite avantaje, depinde ce vei face cu banii dupa vanzare. Asadar, daca optezi pentru plata integrala, elimini intarzierile ulterioare, poti investi intreaga suma imediat, fie intr-o afacere, fie intr-o alta proprietate imobiliara.  

Plata esalonata (un plus decisiv pentru multi cumparatori) si plata prin credit bancar, pot aduce intarzieri de peste o luna pana la primirea intregii sume de bani, insa priveste aceasta perioada ca un timp suplimentar si benefic pentru tine! Poti identifica astfel cea mai buna varianta pentru a-ti investi banii, mai ales daca vrei sa achizitionezi cu acestia o alta proprietate!  

Atentie insa! Si pretul negociat cu cumparatorii pentru proprietatea ta, poate varia in functie de modalitatea de plata, dar mai multe iti vom spune la intalnirea noastra!

 

 

De ce sa lucrez cu agentie imobiliara si sa nu vand pe cont propriu?

• Pentru stabilirea unui pret bun de vanzare a proprietatii tale. Pe cont propriu s-ar putea sa fii prea subiectiv, sa nu evaluezi corect proprietatea fiind emotional legat de ea si astfel sa nu ai rezultate. Agentii Golden iti vor oferi comparabile (apartamente similare vandute de noi), iti vor spune care este pretul pietei actuale, ba mai mult, te vor ajuta sa cresti valoarea imobilului tau;
• Pentru asistenta pe intreaga desfasurare a procesului de vanzare;
• Pentru siguranta tranzactiei imobiliare (iti vom spune ce masuri sa iei pentru a fi sigur ca nu iesi in pierdere);
• Pentru ca iti vom aduce clienti capabili sa cumpere;
• Pentru a castiga timp, vanzarea realizandu-se in cel mai scurt timp posibil (promovarea, vizitele, pur si simplu a te ocupa de clientii cumparatori, poate necesita mult timp, iar tu probabil nu il ai la dispozitie);
• Pentru a castiga bani, obtinand cel mai bun pret pentru apartamentul tau
• Pentru consiliere post-vanzare cu privire la posibilitatile pe care le ai de a investi tot in domeniul imobiliar;

 

De ce sa fac oferta scrisa vanzatorului si nu verbala?

Atat noi, cat si alti agenti imobiliari profesionisti recomanda si lucreaza doar cu oferte scrise. Afla ca este in interesul tau sa completezi o oferta scrisa, dupa ce ai vizionat imobilul impreuna cu toti membrii familiei. Asta pentru ca achizitionarea unui apartament este o decizie extrem de importanta si trebuie sa fie unanima.  Oferta verbala ar putea avea avantajul de a fi dezbatuta de cele doua parti intr-un timp foarte scurt, insa va fi in defavoarea ta pentru ca timpul de reactie al vanzatorului este limitat si raspunsul s-ar putea sa nu iti placa.

Atunci cand raspunsul vine dupa o analiza atenta a ofertei, dupa ce agentul imobiliar discuta cu vanzatorul si ii prezinta comparabile de pe piata, acesta s-ar putea sa-ti fie favorabil. Vanzatorul are posibilitatea si timpul necesar sa inteleaga cum si de ce s-a ajuns la aceasta oferta, in cazul in care este sub asteptarile lui.

O oferta scrisa, completata cu toate datele tale, cu pretul oferit, semnata de tine, ii va inspira vanzatorului multa seriozitate, siguranta, intentie reala de cumparare si cu siguranta se va gandi de doua ori inainte de refuze sau sa vina cu o contraoferta.